Alma Demirović, liječnica i aktivistica čija se kći nakon cijepljenja ozbiljno razboljela i koja godinama ukazuje na ugrožavanje javnog zdravlja koje nastaje zbog propusta u sustavu cijepljenja, odlučila se politički angažirati. Pridružila se Neovisnoj listi Marina Škibole na kojoj će kao nezavisna kandidatkinja biti na drugom mjestu u VIII izbornoj jedinici.

Demirović još od početka 2018. upozorava na činjenicu da Ministarstvo zdravstva nije donijelo Pravilnik o interventnom uvozu koji bi regulirao uvoz cjepiva niti je reguliralo postupak nadzora nad liječnicima koji bi trebali prijaviti sumnje na nuspojave. Budući da reakcije nadležnih institucija do sada nije bilo i politika nije reagirala na kršenje propisa i nepravilnosti u sustavu cijepljenja Demirović smatra da ovu temu treba visoko istaknuti u hrvatski javni i politički prostor.

“Politika je ovu temu uglavnom marginalizirala, polarizirala na one koji su za ili protiv cijepljenja što je izbjegavanje merituma problema. Meritum nije taj da je netko a priori za ili protiv, već činjenica da se u praksi cijepljenje provodi na način koji nije u skladu sa zakonskim okvirom i propisima koji garantiraju standard zaštite, i upravo je to motiv za moj politički angažman”, rekla je za Nacional.hr Alma Demirović.

Demirović se zalaže za transparentnost i zakonitost u sustavu cijepljenja. Osnovne postavke njenog programa kao nezavisne kandidatkinje su: provođenje cijepljenja u formi preporuke uz poštivanje instituta informiranog pristanka, reguliranje sustava prijave sumnji za nuspojave cjepiva, donošenje pravilnika o davanju suglasnosti za izvanredni uvoz ili unos lijeka, unaprjeđivanje sustava kontrole kvalitete cjepiva, i zaštita djece od diskriminacije na osnovu zdravstvenog statusa pri upisu u vrtićki program i program predškole.

“Ako cijepljenje prihvatimo kao civilizacijski doseg, zar je toliko teško shvatiti da se i civilizacijski doseg može okrenuti protiv čovječanstva ako se koristi neoprezno, nekritički, protuzakonito i bez odgovornosti? Shvatiti je, pretpostavljam, lakše nego priznati samima sebi. Na sjednici u Saboru predložila sam načine rješavanja tih problema. Nitko ih nije počeo rješavati. Informirani pristanak u bilo kojoj medicinskoj intervenciji ne smije imati alternativu,” naglasila je Demirović.

Također, Demirović je reagirala na pisanje Nacionala o malverzacijama oko interventnog uvoza lijekova, imunobioloških lijekova i cjepiva, koji je u periodu od 2015. do 2019. iznosio enormnih 220 milijuna eura, a sve to nakon što je Imunološki zavod namjerno i nezakonito osakaćen. “Upravo zbog toga moramo pothitno pokrenuti Imunološki zavod, i to je važan dio našeg političkog programa. Imunološki zavod može uveliko doprinijeti, ne samo po pitanju cjepiva nego i drugih lijekova koji se proizvode iz derivata krvi. Što se tiče samog sustava cijepljenja, odnosno cjepiva koja su na tržištu, svakako bi bilo bi dobro imati pozitivnu konkurenciju na tom tržištu, jer smo trenutno prisiljeni uzimati ono što nam strane tvrtke, strani proizvođači, nude. Samostalnom proizvodnjom bi se neusporedivo poboljšala kvaliteta cjepiva i ne bi bila upitna sljedivost proizvoda” istaknula je.

O zloupotrebi interventnog uvoza lijekova i manipulaciji proizvođača cjepiva Demirović je govorila i intervjuu Nacionalu, kojeg možete pronaći na poveznici

Preuzeto sa nacional.hr